Corona Survival tips: nr 3

Corona Survival tips: nr 3

7 april 2020

We willen het graag goed hebben met elkaar maar dat is lang niet altijd makkelijk in deze Corona tijd. Vandaar deze simpele tips! 

Wanneer ik onder druk sta, verval ik makkelijk in oordelen. Als ik iemand een verwijt maak of een oordeel uitspreek, komt dat vaak hard aan. Dat is niet mijn bedoeling. En al helemaal niet dat die ander zich aangesproken voelt of het persoonlijk neemt. Toch is dat helaas wel vaak wat er gebeurt, in the heat of the moment. Deze tip biedt een alternatief en helpt dus enorm om het gezellig te houden!

Mijn oordeel zegt, gek genoeg, zelden iets over degene naar wie ik het uit. Het zegt vooral iets over mij! Het zegt -indirect weliswaar- iets over mijn wens, mijn behoefte die op dat moment niet is vervult. Dat vraag om een toelichting.

We nemen een paar voorbeelden van oordelen die in deze Coronatijd misschien makkelijk opduiken.

  • “Wat een aso, hij houdt geen 1,5 meter afstand.”
  • “Pap, je kan echt geen lesgeven!”
  • “Wat ben jij een sloddervos, nu is de keuken alweer een bende!”

Wat zeggen deze oordelen over de behoeften die erachter schuilgaan? Je ontdekt het door van een ‘jij’ boodschap een ‘ik’ boodschap te maken.

  • “Ik vind het niet fijn als hij zo dicht op me staat. Ik wil afstand bewaren zodat ik geen gevaar loop besmet te raken of anderen te besmetten. Ik doe een stap achteruit. Of ik vraag hem een afstand te bewaren.”
  • “Ik snap de uitleg van mijn vader niet. Ik raak in de war. Ik wil graag duidelijkheid, zodat ik het kan begrijpen en snel iets leuks kan gaan doen. Pap, wil je het me nog 1 keer uitleggen? Of: Pap, ik vraag mijn klasgenoot wel om uitleg.”
  • “Ik raak zo geïrriteerd van het volle aanrecht. Ik word er zo onrustig van. Het helpt me een beetje ontspannen te blijven als het huis een beetje opgeruimd is. Dus is het okay voor iedereen als we de keuken meteen opruimen nadat we eten hebben klaargemaakt?”

Voordeel? Niemand voelt zich aangevallen of hoeft zich te verdedigen.

You go!