Corona survival tips: nr 7

Corona survival tips: nr 7

10 april 2020

We willen het graag goed hebben met elkaar maar dat is lang niet altijd makkelijk in deze Corona tijd. Vandaar deze simpele Corona survival tips! Vandaag tip 7.

De ‘social-distancing’ stelt ons aardig op de proef. Het zorgt ervoor dat sommigen in een isolement en anderen juist dichter op elkaar komen te leven. Beide situaties hebben behoorlijke impact op hoe we ons voelen. We maken ons zorgen, we zijn misschien angstig, geïrriteerd of verlangend.

Laatst legde iemand me uit hoe vaak we in die situaties gaan ‘contrasteren’ als iemand uiting geeft aan die gevoelens. Daarmee bedoelde hij te zeggen hoe vaak we het tegenovergestelde benadrukken van wat die ander ervaart, in de hoop het ongemakkelijke gevoel op te lossen. Meestal werkt dat averechts zonder dat we dat willen. Een aardige eye-opener dus dit begrip.

“Ik maak me echt zorgen om mijn moeder die alleen in haar appartementje zit.”

“Ach joh, ze zit daar toch veilig?”

of

“Ik trek het echt niet om mijn kinderen iedere dag te helpen met hun schoolwerk. Ze zijn af en toe niet te doen gewoon.”

“Ik vind jouw kinderen altijd heel erg braaf. Die van mij zijn pas ongehoorzaam!”

Tsja, echt helpen doet zo’n reactie niet. Bij ‘contrasteren’ kan de spanning die ten grondslag ligt aan de emotie niet wegvloeien. De gevoelens nemen ons soms helemaal in beslag. Als er dan de ruimte is om te ventileren – letterlijk en figuurlijk – verandert die emotie van gedaante en vloeit die over in een nieuwe emotie. Zo kan de gewone balans in het gevoelsleven weer herstellen.

Het is fijn als iemand daar even bij helpt. Je kunt proberen gelegenheid te scheppen voor de ander om even te ventileren. Dat kan door te proberen voor te stellen hoe waar de gevoelens, zorgen of irritaties over gaan. “Ben je bang dat ze vereenzaamt?” of “Vind je het lastig in de rol van leraar te zijn als ouder?” Zo’n vraag is een uitnodiging om even stil te staan bij wat je op dat moment bezig houdt.

Andersom kan je er ook naar vragen; “Ik zit zo vol, mag ik even bij je leeglopen?”

You Go!