Verbindende Communicatie

Verbindende Communicatie

17 december 2019

De afgelopen jaren heb ik verschillende opleidingen gevolgd in de Verbindende Communicatie. Deze methode staat ook wel bekend als Geweldloze Communicatie of Non Violent Communication, ontwikkeld door Marshal Rosenberg. Ik kies voor de term Verbindende Communicatie om dat dat precies zegt wat het doet: het brengt mensen bij elkaar.

Deze methode is veelomvattend. Kortweg is hij gebaseerd op het in kaart brengen van 's mens gevoelens en behoeften. Zo krijg je inzicht in wat er schuil gaat achter standpunten, ingenomen stellingen, onbegrepen gedrag, oordelen of verwijten. Vooral in situaties die ons triggeren, blijkt dat inzicht in de behoeften die achter de oordelen verstopt zitten, de oplossing in zich te dragen. Als je eenmaal weet wat werkelijk belangrijk is voor die ander en je je daarop richt, levert dat in alle gevallen meer conncetie, begrip en waardering op dan je aanvankelijk misschien voor mogelijk had gehouden. Dan komt er beweging in de zaak en poppen er nieuwe ideeën en vragen op. Zo kunnen voldoen aan ons verlangen naar begrip en connectie. 

Het interessante aan deze aanpak vind ik dat het op alle niveau's werkt. Zowel in gesprek met jezelf als op internationaal politiek terrein en alle terreinen die daartussen liggen, gezinnen, organsaties, relaties, buurten, belangenverenigingen en ga zo maar door...... Het is mede dit traject geweest dat mij inspireert om Een Goed Gesprek te starten. Mijn opleiding heb ik gevolgd bij de trainers Yoram Mosenzon, Oriane Boyer en Jan Carel van Dorp.