Observatie

"We zeggen 'ja' maar doen soms 'nee' daar hebben we last van in ons MT. Wil jij eens meekijken?"

 

Soms wordt me wel eens gevraagd: "Wil je eens met ons meekijken?". Het observeren van gesprekken, vergaderingen of andere bijeenkomsten heeft al meerdere keren zulke verassende dingen opgeleverd, dat ik altijd blij word van die vraag.

Wat het oplevert? Nou bijvoorbeeld dat de preciezie van de vraag, bepalend is voor de bruikbaarheid van het antwoord. Bijvoorbeeld de algemene vraag "Zijn jullie akkoord met dit voorstel?" leidt vaak tot een algemeen antwoord. Bovendien zeggen mensen soms 'ja' terwijl ze een 'nee' voelen maar geen zin hebben in gedoe. De vraag: "Stel dat we dit voorstel gaan uitvoeren, wat denk je dat we dan gaan tegenkomen in de praktijk?".

Iets anders dat opvalt is dat wanneer je belanghebbende bent bij een agendapunt, het lastig is tegelijk ook voorzitter te zijn. Hoe kan je 'onpartijdig' voorzitten, terwijl er wel een joekel van een balng in je nek hijgt. In dat soort situaties is het soms beter iemand anders te laten voorzitten, of helderheid van zaken te geven en je belang meteen op tafel te leggen.

Natuurlijk is er het nodige vertrouwen en betrouwbaarheid nodig voordat je iemand wil toelaten als observant. Als ik kom observeren neem ik daar ook de tijd voor en ik geef inzicht in hoe ik werk. Zodat niemand voor verassingen komt te staan.