Assessor in het Hoger Onderwijs

Assessor in het Hoger Onderwijs

22 juni 2021


Na ruim dertig jaar in het communicatievak vond ik het tijd worden om weer eens een stap te zetten. In wil niet alleen meer mijn vak uitvoeren maar ook nader beschouwen en overdragen. Waar kan dat beter dan in het onderwijs? Dus sloeg ik dit voorjaar mijn hengel uit. Dankzij oud collega Josée Pieper, leidde dit al snel tot het verzoek of ik 'werkveld assessor' wilde worden bij de opleiding Communicatie aan de Hogeschool Utrecht. Dat wilde ik wel. Vooral omdat de opleiding er voor gekozen heeft examens niet meer schriftelijk af te nemen, maar een gesprek aan te gaan met de student. Spekkie naar mijn bekkie natuurlijk! Op basis van een portfolio waarin studenten beroepsproducten, feedback en reflecties van afgelopen jaar verzamelen, voeren een vaste docent van de HU en een werkveldassessor, waar ik er één van ben, het eindgesprek. Gisteren de eerste kandidaat na zo'n gesprek haar propedeuse kunnen toekennen! Voor de zomer volgen nog 5 van dit soort gesprekken. Ik verheug me er op: ik merk hoe leuk ik studenten en jonge professionals vind; hun energie en enthousiasme steken me aan. Bovendien laat het me voelen welke vruchten ik, na die dertig jaar hard werken, kan plukken. Dat is ook wel fijn!

Lees meer
Thema-uitzending: Een goed gesprek voor communicatie professionals

Thema-uitzending: Een goed gesprek voor communicatie professionals

4 april 2021

De Utrechtse Communicatiekring nodigde mij eind maart 2021 uit voor hun thema uitzending Een goed gesprek: van vastgelopen discussie naar dialoog. Voor communicatie professionals is het gesprek een belangrijk 'werk instrument'. Niet alleen voeren ze veel gesprekken, ze faciliteren er ook veel. Bijvoorbeeld die tussen een organisatie en belanghebbenden, tussen de gemeente en zijn bewoners of tussen bouwbedrijven en de buren van het bouwterrein. In al die gesprekken is het voor hen erg belangrijk om te weten welke elementen verbindend zijn en welke juist niet, welke elementen ruimte en begrip kweken en welke juist het conflict aanwakkeren. Die elementen lopen lector Human Communication Development bij de HAN University of Applied Sciences, Els van der Pool en ik samen langs in dit gesprek, dat Maarten Hagg leidde.

De uitzending is hier via youtube te bekijken en hier via de website van de Utrechtse Communicatie Kring.

 

 

Lees meer
Podcast: Hoe voer je een goed gesprek?

Podcast: Hoe voer je een goed gesprek?

25 februari 2021

Hester Macrander wil in een podcastserie in gesprek gaan met mensen die een een totaal andere mening hebben dan zij heeft. Ze probeert om met behulp van Verbindende Communicatie uit de strijd te blijven en een menselijke brug te slaan. De eerste podcast is een voorbereiding hierop: wat komt er eigenlijk kijken bij het voeren van een goed gesprek? Tsja, wie anders vragen dan Een Goed Gesprek.net!

https://open.spotify.com/episode/1aX7ORfrQgzcMGUS4GyZ1R?si=U2oyA5oyTMWNy5U0DfmhxA&dl_branch=1

Lees meer