Mijn naam is Annette Lubbers. Sinds begin jaren ‘90 werk ik op het snijvlak van communicatie, training en advies. In de afgelopen dertig jaar ben ik me steeds meer op de dialoog gaan richten. Het is namelijk de meest elementaire vorm van communicatie die we hebben en tegelijk de meest verwaarloosde. Daar wil ik met Een Goed Gesprek verandering in brengen!
Mijn bureau heet sinds 2017 Een Goed Gesprek. Met een knipoog verwijst het naar de opluchting en blijdschap die we voelen als we een goed gesprek hebben gevoerd. Als er echt geluisterd werd, als we openhartig durfden te zijn, als we duidelijk waren en misschien wel een doel bereikt hebben. Het samenwerken wordt dan weer leuker, lichter, creatiever en meer ontspannen. In alle gevallen blijkt dat een goed gesprek, het halve werk is.
De rode draad door mijn werk is mijn focus op mensen en hun - communicatief - gedrag. Wat beweegt ze? Wat drijft ze uiteen en wat verbindt ze juist? Ik heb gemerkt dat wanneer mensen echt naar elkaar - kunnen en durven - luisteren, tegenstellingen gaan kantelen, weerstand gaat smelten en een nieuwe weg zich opent. Vaak is dat een 'derde' weg. Een alternatieve route tussen twee gepolariseerde standpunten. Een oplossing waarbij ieders belang ertoe doet. Die derde weg is de weg die ik zoek met Een Goed Gesprek.
Ik werk dan weer alleen dan weer samen met anderen, afhankelijk van wat nodig is. Maatwerk kenmerkt dan ook mijn aanpak, die je van licht naar intensief kan schalen.
Mijn opdrachtgevers zijn vaak mensen en organisaties voor wie samenwerken en onderlinge afstemming een belangrijk onderdeel is van hun werk. Denk aan de zorg, het onderwijs, de creatieve sector en de overheid.
Van 2000 tot 2017 was de naam van mijn bedrijf Annette Lubbers communicatie, journalistiek en onderzoek. In die 17 jaar heb ik heel veel verschillend werk gedaan. Zo voerde ik voor ministeries communicatie opdrachten uit over bijvoorbeeld cultuureducatie en werkte ik als interim-communicatieadviseur voor artsenorganisaties, zorginstellingen, culturele organisaties en gemeenten. Daarnaast schreef ik in die periode twee boeken: een over de geschiedenis van het Lloyd Hotel in Amsterdam en een over 40 jaar Hoger Onderwijs in Nederland.
Voordat ik mijn eigen bedrijf begon, was ik persvoorlichter en woordvoeder op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Ik werkte daar onder meer voor ministers en staatssecretarissen zoals Hedy d'Ancona, Aad Nuis en Rick van der Ploeg. Daarvoor studeerde ik Franse taal- en letterkunde en Culturele Studies aan de Universiteit van Amsterdam.
Niet onbelangrijk: ik ben moeder van drie - inmiddels volwassen - kinderen.