Een inclusief 2022

Een inclusief 2022

7 januari 2022

“Hé, wat leuk, jij denkt er heel anders over. Vertel!! ” Zo eenvoudig en ontwapenend kan inclusiviteit zijn. Gewoon een open vraag stellen is genoeg. Ik zag deze vraag op het raam geplakt bij de ingang van een schoolklas. Zo doeltreffend. Als ik iets wens voor dit jaar dan is het wel dat we verschillen gaan verwelkomen. Stel je voor dat Rutte deze vraag in een Kamerdebat stelt aan, pak hem beet, Omzigt. Of denk je het gesprek eens in dat ontstaat wanneer een baas dit tegen medewerker zegt die het niet eens is met zijn beleid.

Het is even wennen, het besef dat we verschillen niet hoeven te bestrijden. Onwillekeurig  gaan we vaak uit van het òf-òf denken. Of jij hebt gelijk of ik. Hoe zou het zijn als we dit jaar gaan oefenen met het èn-èn denken: waarin we allemaal gelijk hebben? Waarin iedere mening ertoe doet? En dat we dan samen op zoek gaan naar een uitkomst waarin we ieders belang of wens recht doen? Ik weet het, het is een hele omslag. Toch weet ik dat het kan. En dat jullie het kunnen. Als je twijfelt, kan je me altijd bellen, dan zoek ik met je mee. De poster vind je hier.

(Helaas heb ik niet de naam van de leerkracht of school kunnen achterhalen die dit bedacht heeft!)