Blog

Corona survival tips: nr 1

Corona survival tips: nr 1

9 april 2020

We willen het graag goed hebben met elkaar maar dat is lang niet altijd makkelijk in deze Corona tijd. Daarom heb ik wat simpele tips verzameld:

Tip 1. Achter iedere nee schuilt een ja

Een voorbeeld:

“Zullen we een spelletje doen?”
“Nee, echt geen zin in nu.”
“Ah wat flauw. We moeten toch wat?”
“ Hoezo flauw? Ik heb gewoon geen zin.”
“Pfff, nou gezellig hoor!”

Als iemand nee zegt tegen je voorstel, gaat er altijd een ja tegen een ander idee achter schuil. Het is de kunst die ‘ja’ te achterhalen. Waar zegt die ander ja tegen? Waar heeft die ander dan wel zin in? Als je dat weet, kan je met wat creativiteit gemakkelijker iets gemeenschappelijks vinden.

Laten we het eens opnieuw proberen:

“Zullen we een spelletje doen?”
“Nee, echt geen zin in nu.”
“Oh, je hebt geen zin. Wil je even alleen zijn?”
“Nee, dat niet per se. Ik wil liever wat actiefs doen, geloof ik.”
“Zullen we in de tuin gaan werken dan?”
“Ja, dat wil ik wel.”

Wat is belangrijk?

Als je een nee hoort, probeer te raden waar die ander wel behoefte aan heeft;
Als je een vraagteken achter je suggestie zet, nodig je de ander uit te gaan vertellen;
Het gaat om die uitnodiging, niet of jij goed of fout raadt.

You Go!

 

Lees meer
Corona survival tips: nr 2

Corona survival tips: nr 2

8 april 2020

Over de functie die Geweldloze Communicatie kan hebben in Corona tijd: "Luister om te begrijpen "

Niets aan toe te voegen.

Lees meer
Corona Survival tips: nr 3

Corona Survival tips: nr 3

7 april 2020

We willen het graag goed hebben met elkaar maar dat is lang niet altijd makkelijk in deze Corona tijd. Vandaar deze simpele tips! 

Wanneer ik onder druk sta, verval ik makkelijk in oordelen. Als ik iemand een verwijt maak of een oordeel uitspreek, komt dat vaak hard aan. Dat is niet mijn bedoeling. En al helemaal niet dat die ander zich aangesproken voelt of het persoonlijk neemt. Toch is dat helaas wel vaak wat er gebeurt, in the heat of the moment. Deze tip biedt een alternatief en helpt dus enorm om het gezellig te houden!

Mijn oordeel zegt, gek genoeg, zelden iets over degene naar wie ik het uit. Het zegt vooral iets over mij! Het zegt -indirect weliswaar- iets over mijn wens, mijn behoefte die op dat moment niet is vervult. Dat vraag om een toelichting.

We nemen een paar voorbeelden van oordelen die in deze Coronatijd misschien makkelijk opduiken.

  • “Wat een aso, hij houdt geen 1,5 meter afstand.”
  • “Pap, je kan echt geen lesgeven!”
  • “Wat ben jij een sloddervos, nu is de keuken alweer een bende!”

Wat zeggen deze oordelen over de behoeften die erachter schuilgaan? Je ontdekt het door van een ‘jij’ boodschap een ‘ik’ boodschap te maken.

  • “Ik vind het niet fijn als hij zo dicht op me staat. Ik wil afstand bewaren zodat ik geen gevaar loop besmet te raken of anderen te besmetten. Ik doe een stap achteruit. Of ik vraag hem een afstand te bewaren.”
  • “Ik snap de uitleg van mijn vader niet. Ik raak in de war. Ik wil graag duidelijkheid, zodat ik het kan begrijpen en snel iets leuks kan gaan doen. Pap, wil je het me nog 1 keer uitleggen? Of: Pap, ik vraag mijn klasgenoot wel om uitleg.”
  • “Ik raak zo geïrriteerd van het volle aanrecht. Ik word er zo onrustig van. Het helpt me een beetje ontspannen te blijven als het huis een beetje opgeruimd is. Dus is het okay voor iedereen als we de keuken meteen opruimen nadat we eten hebben klaargemaakt?”

Voordeel? Niemand voelt zich aangevallen of hoeft zich te verdedigen.

You go!

Lees meer
Corona survival tips: nr 4

Corona survival tips: nr 4

3 april 2020

We willen het graag goed hebben met elkaar maar dat is lang niet altijd makkelijk in deze Corona tijd. Vandaar deze simpele tips! 

In de vorige tip liet ik zien dat “Ieder oordeel een uiting is van een (on)vervulde behoefte”.

Dus wanneer ik mijn focus verleg van een oordeel over de ander naar mijn eigen behoefte, hoef ik niet meer na te denken over de vraag of mij oordeel ‘waar’ is. Dat scheelt een boel gedoe in mijn hoofd. Bovendien kan ik dan focussen op wat ik nodig heb of graag wil. De sleutel daarvoor zit hem in een concrete vraag. Die schiet er nogal eens bij in. Een voorbeeld:

“Door die thuis isolatie, voel ik me zo alleen en somber.”

Mensen willen elkaar graag helpen. Dus grote kans dat als je je op deze manier uit, je ook nu tips en adviezen krijgt. Lief bedoeld, maar misschien niet wat je dan nodig hebt. Je wil misschien alleen je hart even luchten. Dus bedenk wat je wèl zou helpen en vraag daarom:

  • “Door die thuis isolatie, voel ik me zo alleen en somber. Zullen we morgen weer even bellen?”
  • “Door die thuis isolatie, voel ik me zo alleen en somber. Mag ik gewoon even tegen je klagen zonder dat het opgelost hoeft te worden?”
  • “Door die thuis isolatie, voel ik me zo alleen en somber. Heb jij tips over hoe jij er mee omgaat?”

You Go!

Lees meer
Corona survival tips: nr 5

Corona survival tips: nr 5

2 april 2020

Communicatie is lang niet altijd makkelijk in deze Corona tijd. Vandaar deze simpele tips! Vandaag tip 5.

De tips die ik nu in deze dagen geef, zijn bedoeld om jullie te helpen zo soepel mogelijk te communiceren ook als de spanning oploopt. Elkaar goed proberen te begrijpen, weten te luisteren, helder te zijn over wat in je omgaat en wat je wil.

En. Soms. Lukt. Dat. Even. Niet.

Dan komen je woorden er ondersteboven, binnenste buiten of achterste voren uit. Of ze blijven steken in je maagstreek of in je keel. Comfortabel is het niet dat je emotie - in al haar wijsheid- jouw roer dan even overneemt. Het voelt misschien als ‘falen’.

Never let a good crisis go to waste, zei Winston Churchill kort na de Tweede Wereldoorlog in aanloop naar de oprichting van de Verenigde Naties.

Die quote geldt ook voor crises in communicatie; laat de wijsheid uit je opvlammende emotie niet verloren gaan. Die emotie heeft een goede reden en springt zelfs voor je in de bres! In de hitte van de strijd weet je misschien niet meteen wat die ‘goede reden’ is. Als je even de tijd neemt je af te vragen welke dat zou kunnen zijn, kom je uit op een behoefte die broodnodig vervuld moet worden: net als de VN een antwoord was op de behoefte aan verbinding en veiligheid na de oorlog.

You Go!

Lees meer